CULLEN SKINK

Cullen Skink is a soup -or skink- made with Finnan haddock. It originates from the village of Cullen on the Moray Firth.

 

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C'est en fait une soupe traditionnelle écossaise que vous pouvez trouver dans tous les restaurants en Ecosse. Dans cette soupe, on retrouve tout à fait le pays, il me semble ! L'odeur est enivrante ! Au cours de notre voyage, je me souviens d'une soirée particulièrement froide et grise, on était glacés ; on est entrés le soir dans un petit restaurant convivial et on avait commandé une Cullen Skink en entrée.Tout de suite réchauffés et enveloppés dans une atmosphère chaleureuse, nous avons savouré notre soupe bien chaude ! Par contre, elle nous a fait office de repas, car elle est très consistante ! Pour nous, c'est plutôt à faire en hiver pour clore une journée froide ou après une journée pluvieuse... en tout cas, dépaysement assuré ! 

Cette recette est donnée à titre indicatif, il faudra sûrement ajuster selon votre goût et vos possibilités... 

 

 

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Serves 6 : 

- 1kg (2lb) Finnan haddock (environ 800g de haddock fumé)

- 575 mL (20fl oz) of milk

- 575 mL (20fl oz) of water

- 2 onions sliced

- about 600g (1lb 6oz) potatoes peeled and cut up

- black pepper

- 60g butter (less for us ;) )

- a good pinch of mace or nutmeg

- 30 mL (2 tablespoon) chopped parsley

 

1. Put the haddock in a saucepan with the milk and the water. Bring slowly to the boil and simmer, covered, for about 4 minutes, until the fish is cooked.

2. Transfer the fish to a plate. Strain the cooking liquid into a large jug. Rinse out the pan.

3. Melt the butter in the pan, add the onion and potato and cook until the onion is soft. Add the reserved liquid, bring to the boil and simmer, covered, until the potato is cooked. Meanwhile, flake the fish, discarding the skin and bones. Keep the fish on one side.

4. Liquidise the potato mixture and return it to the rinsed-out pan. Add the fish and parsley and reheat.. Season to taste with pepper, salt if necessary and mace or nutmug. Serve very hot. 

Bon Appétit !! 

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source de la photo (la seconde, la première est de moi)